Onderdeel van logo Droom van Nederland
+ Voeg jouw Droom toe
Droom

Museumhaven Sluis 0, een mooiere droom bestaat er niet!

Dromer Magda Franken
Droomlocatie Zuid-Willemspark 
Sector Evenementen , Kunst en cultuur , Toerisme , Wijken , Wonen en bouwen

Wat?

Van oudsher is Den Bosch een stad aan en met het water. Wie kent niet de boottochtjes over de Dommel, de oude schepen in de binnenstad, de fietstochtjes lang de Zuid-Willemsvaart, Sluis Engelen en het in weer en wind wachten voor de bruggen van Sluis 0, midden in de stad.

Als vrachtschipper kon ik me altijd erg verheugen op een reisje naar Den Bosch. Lossen in Helmond of Lieshout en dan een tijdje uitrusten bij Sluis 0. Genieten van de historische binnenstad, het groen in de omgeving, de gezelligheid van Den Bosch…

Toen Sluis 0 ‘uit de vaart werd genomen’ was het even slikken voor ons als vrachtschippers, maar gelukkig ben ik ook nog eigenaar van een historisch vrachtschip en kan ik een nog mooiere droom gaan dromen; wat als we voortaan nou eens in een museumhaven in Den Bosch terecht zouden kunnen? Een haven waar de historie belangrijk is, waar schepen liggendie voldoen aan de eisen van originaliteit. Dus geen witte arken of omgebouwde woonboten maar authentieke schepen die het verhaal van Den Bosch en het water vertellen.

Al dromend besefte ik me dat er in de 12 kilometer water die het Zuid-Willemsparkplan beslaat, geen betere plek voor een museumhaven te verzinnen is dan rondom Sluis 0.

Waarom?

Het gebied rondom Sluis 0, met name de van Veldekade met haar circa 300 meter kade, sluit perfect aan op de historische binnenstad en bovendien geeft het aan de bewoners en voor het toerisme veel extra kansen.

Het is bekend dat in steden waar museale havens worden gecreëerd, de waardes van de huizen in de directe omgeving flink stijgen en ook aan de sfeer in een stad levert zo’n haven een grote bijdrage. Hoe mooi zou het zijn als je vanuit de Bossche binnenstad binnen vijf minuten kunt genieten van de rust van het water met een ongekend uitzicht op prachtige authentieke schepen. Want wie wil er nou niet op zondagmiddag een ‘sukkeltje’ langs het water doen, eens wat lezen over de haven en haar schepen, hier en daar een praatje maken over vroeger en over hoe dat nou gaat op zo’n schip en dan tot slot een kopje koffie in de stad drinken?

Een andere overweging is de sociale betrokkenheid in de buurt die door een haven en havenbewoners bijna als van nature al ontstaat. Mensen van historische schepen zijn altijd bezig met elkaar en hun schip en maken graag een praatje met iedereen die maar geïnteresseerd is. Verder zijn er natuurlijk de evenementen die georganiseerd kunnen worden en waaraan schippers en buren meestal graag meewerken.

Ook voor het toerisme is een historische haven een aantrekkelijke aanvulling op het bestaande aanbod. Ze geeft een platform aan het verhaal van de stad.Voor Den Bosch als stad is het water een belangrijk onderdeel dus alleen daarom al mag een historische haven niet ontbreken in het Zuid- Willemspark.

Als je naar andere steden met museumhavens kijkt (Breda, Rotterdam, Tilburg, Woudrichem, en zo zijn er vele te noemen in Nederland) die van oudsher ook altijd met het gezicht naar het water hebben geleefd, dan zie je dat het bewaren en uitdragenvan het varend erfgoed, Den Bosch veel kan brengen. Het verhaal van het Bossche water en de Zuid-Willemsvaart is interessant genoeg om vele bezoekers per jaar extra te brengen.

De huidige Buitenhaven heeft natuurlijk ook al schepen maar de ruimte om te kunnen genieten van het schouwspel van bewegende schepen die traag aan- en afvaren, voor educatie en recreatie is daar niet zo mooi aanwezig als bij Sluis 0. Daarom zie ik in mijn droom bij de museumhaven, ook een bezoekerscentrum of een aardig klein museum.In een mooi oud schip, in een antieke overslagkraan op de kade, of misschien wel in de huidige bedieningshuisjes van de sluis...daar wordt het verhaal van de Zuid-Willemsvaart verteld, worden de verhalen van de voor veel Bosschenaars bekende schepen getoond die dag en nacht, jaar in jaar uit door sluis 0 kwamen.Ook leer je er de mensen van het water kennen, de schippers en de brug- en sluiswachters van Zuid-Willemsvaart en de aanwonenden die door de jaren heen aan het water hebben gewoond en het hebben gebruikt om te recreëren. De bedrijven met hun handel, het verhaal van het oude Sluis 0–huis, aan de overkant van de weg, recht tegenover de sluis, het is teveel om op te noemen…

Kortom; ik droom dat de gemeente Den Bosch de kansen pakt die er nu liggen om juist dit gebied aan te laten sluiten op de binnenstad door haar waterhistorie te benadrukken en er gebruik van te maken naar de toekomst toe!

Wie meer wil weten over historische schepen::

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) ondersteunt en adviseert initiatiefnemers van historische havens, erfgoedhavens en museumhavens www.LVBHB.nl

Waarom deze locatie?

Omdat het logisch is dat er in het Zuid-Willemspark ook een museumhaven komt.

Ongepaste inhoud? Meld het ons

Nieuws

Hulp gevraagd

Denk mee


Jouw tips en ervaringen zijn heel erg welkom. Je moet daarvoor wel eerst inloggen zodat we weten wie je bent.


Inloggen

Andere Dromen

over Zuid-Willemspark

Dromen in de buurt

Zij doen al mee!

Gemeente 's-Hertogenbosch
Zayaz
BPD
De Zorgzame Stad
BrabantWonen